vasárnap, április 15, 2012

Ha kifognám az aranyhalat

Ezt a szöveget az iskolában meghirdetett versenyre írtam. Megnyertem a versenyt.

      
Bizonyára ti is hallottatok arról, hogy a mesebeli aranyhal teljesíti a kívánságokat. Sok mese ezen az elgondoláson alapszik. Én is láttam, hallottam ilyen meséket, sokszínű lehet egy ilyen történet.
        
Amikor ezeket a meséket láttam, megfigyeltem, hogy három kívánság áll a szerencsés személy rendelkezésére. Nekem azonnal eszembe jutott, hogy lehetne a második kívánság az, hogy legyen még ezer kívánságom. Azért a második, hogy az elsővel tesztelhessük a hal fogadalmát, mely valahogy így hangzik: „Teljesítem a kívánságodat, ha visszaengedsz, és nem esik bántódásom.” Ez elég korrekt ajánlat, sőt kívánság azért, hogy nem aranyhalat eszünk vacsorára, elfogadhatónak találom.

Én magam is szeretek horgászni és halászni, a barátaimmal szoktam járni a környékbeli vizekhez kikapcsolódni, mivel erre a horgászás egy elég megfelelő lehetőség. Az egyik horgász „kollégám” már volt olyan szerencsés és fogott egy aranyhalat , de a hal már haldoklott így mindegy volt neki, hogy a barátom vissza dobja, vagy jóízűen elfogyassza, ezért nem is szólalt meg.

Egy nap szokásosan kimentünk a kedvenc tavunkhoz, de most majdnem eltörött a botom, mert egy dagadt, nagy aranyhalat sikerült fognom a kis botommal. A pulzusom felugrott százharmincra a hal láttán. A hal ijedten megszólalt: -Teljesítem kívánságaidat, ha kettő kívánságomat teljesíted te is. Mégpedig: visszadobsz és a második, hogy intézel nekem egy zsírleszívást. Meg voltam döbbenve a hal kérésén.  Mondtam neki, hogy ő csak egy hal, miért akar zsírleszívást? Erre azt válaszolta, hogy nem csak az embereknek baj, ha kövérek, a halakat is zavarja ez. Azt is elárulta, hogy őt is csúfolják a felesleges kilóiért, nem csak minket, embereket, ezen meglepődtem. Halljam az első kívánságodat gyerek- mondta a hal. – Hát az első az lenne, hogy legyen egy új horgászbotom, ugyanis a mostanit majdnem eltörted. Hirtelen ott termett egy új bot mellettem a földön. Gondoltam, jöhet a másik kívánság a teszt már megvolt.  Halljam a másodikat szólalt meg ismét a szavát betartó jószág. – Legyen még ezer kívánságom - mondtam izgatottan várva a hal reakcióját. – Na, nem! - mondta mosolyogva a meglepődött uszonyos barátom. Egy kicsit elszomorodtam, de az után elmondta, hogy volt már ilyen páciense, aki ugyanezt kívánta, és annak sem engedett, ráadásul ő nem volt hajlandó teljesíteni a zsírleszívást. Tényleg nem lett volna igazságos, ha nekem teljesíti. Amúgy is elővett egy haltörvénykönyvet és ott állt a 21. halagrafban, hogy ezt a kívánságot nem kötelező teljesítenie a halnak. Nem tudtam, hogy a halaknak is vannak törvénykönyveik. Illedelmesen betartottam a szabályaikat. Ezzel a második kívánságom elúszott a hallal ellentétben. – A harmadik kívánságom az lenne, hogy a barátaimmal elmehessek a Kaspi-tengerhez. A kezemben termett három repülőjegy, Bakiba, Azerbajdzsán fővárosába. Nagyon le voltunk nyűgözve, el sem akartuk hinni, hogy ez velünk történik. Lassan magunkhoz tértünk és mondtam a halnak: - Szívesen teljesítem a kívánságod, ugyanis az egyik rokonom sebész orvos és talán tud segíteni. Örült a hal nagyon. Betettük őt egy méretes vödörbe és abban hazaszállítottuk.

Sokat kellet otthon magyarázkodni a hal miatt, de azután csodával határos módon elhitték a szülők a történetet. Nem sokkal a szerencsés nap után eljött a zsírleszívás napja. A dagadt halból egy fitt, kecses aranyhal lett, rá sem ismertünk, de mondtam neki, hogy ez semmiség az ő nagylelkűségéhez képest. Nem maradt más hátra, csak, hogy teljesítsem a második kívánságát is. Miután elbúcsúztunk, visszaengedtem.
    
Ami a kirándulásunkat illeti, nagyon jól éreztük magunk. Boldogok voltunk, hogy egy ilyen nagyszerű barátunk volt egy aranyhal. Azért, hogy mindig emlékezzek rá vettem magamnak egy érmét a nyakláncomra, mely egy aranyhalat ábrázol. Jó, ha az ember, barátokat szerez, és ki tud zökkenni a mindennapok egyszínűségéből, egy csodálatosabb világba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése